РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден ролат

Одличен рецепт за вкусен десерт, кој може да подготвите во текот на викендот.

Потребно:

За кората:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно

За филот:

  • 200мл слатка павлака
  • 200гр бело чоколадо
  • 1 лажица инстант кафе
  • 100гр путер
  • 50гр шеќер во прав

За глазурата:

  • 150гр црно или млечно чоколадо
  • 4 лажици зејтин

Подготовка: Изматете цврст снег од беликите. Жолчките посебно изматете ги со шеќерот. Полека додавајте го брашното, а потоа внимателно во тоа додадете ги белките, полека рачно мешајќи. Тавчето за печење обложете го со хартија за печење, ставете ја смесата и печете ја кората на 180 степени. Уште додека е топла, врз кората ставете влажна крпа и свиткајте во ролат. Слатката павлака ставете ја во тенџере и тргнете ја од оган пред да зоврие. Веднаш додадете го кафето и белото чоколадо и мешајте додека не се стопи. Оставете да се олади. Посебно изматете го путерот со шеќерот во прав, а потоа сединете ги со кремот од слатка павлака. Матете неколку минути. Одвиткајте ја кората и намачкајте ја со филот и повторно свиткајте во ролат. Премачкајте го ролатот со чоколадната глазура, која ќе ја подготвите така што на пареа ќе го стопите чоколадото со маслото, а кога ќе се олади ќе го премачкате ролатот.