РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколадна салама со лешници

Ова е рецепт за малку поинаков празничен десерт. Најважно е што брзо и едноставно се подготвува, а може да биде и мрсен и посен, во зависност од вашите потреби.

Потребно:

  • 100гр маргарин или путер
  • 100гр чоколадо
  • 1 лажица какао во прав
  • 250гр мелени бисквити
  • 50гр шеќер во прав
  • 150гр печени лешници
  • 30мл вода
  • 50гр шеќер во прав за наросување

Подготовка: Растопете ги чоколадото и путерот, тргнете го садот од оган и додадете го какаото. Измешајте ги бисквитите, шеќерот во прав и исечканите лешници. Ставете го жешкото растопено чоколадо, измешајте, додадете ја водата и со раце се убаво измгмечете и соединете. Раширете проѕирна фолија, наросете ја со шеќер во прав и ставете ја смесата. Развлечете во кора, а потоа формирајте салама. Оставете ја во фолија да отстои во фрижидер околу два часа. Потоа извадете ја од фолија и наросете уште малку шеќер во прав.