РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколадна торта без брашно од само четири состојки

Љубителите на чоколадо ќе го обожаваат овој десерт. Крцкав на рабовите, а сочен и мек во средината...

Потребно:

  • 6 лажици путер + малку за подмачкување на калапот
  • 220 г чоколадо
  • 6 јајца (одделете ги жолчките од белките)
  • 100 г шеќер
  • Шеќер во прав за посипување и шлаг за сервирање

Подготовка: Растопете го путерот и чоколадото и додадете ги изматените жолчки. Изматете ги белките со шеќерот додека не добиете цврста смеса. Постепено мешајте ги белките во смесата од чоколадо, путер и жолчки. Префрлете во намастен калап и печете во претходно загреана рерна на 140 степени околу 45 до 50 минути. Посипете со шеќер во прав и сервирајте со шлаг. Добар апетит!