РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколадни колачиња без брашно

Ако сакате брз и едноставен десерт кој нема да ви го оптовари желудникот, особено ако имате проблем со глутенот, задолжително пробајте го овој рецепт.

Потребно:

  • 70гр растопен путер
  • 4 јајца
  • 80гр какао
  • 200гр шеќер
  • 90гр кафеав шеќер
  • 1 лажичка акестракт од ванила
  • 75гр сечкано млечно чоколадо
  • Малку сол

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени, а тавчењето обложете го со хартија за печење. Изматете ги путерот и шеќерот и додадете го екстрактот од ванила. Во друг сад со вилушка изматете ги јајцата додека не се направат на врвот меурчиња. Јајцата додадете ги кај путерот и шеќерот, додадете го какаото и се заедно соединете. Потоа додадете го исечканото чоколадо и солта и смесата ставете ја во калапот за печење/тавчето. Колачот печете го околу половина час или додека средината не е како пудинд – цврста, но жилава. Оладениот колач ставете го во фрижидер два часа на дополнително ладење. Добар апетит!