Потребно:
- 4 полни лажици брашно од елда
- 4 полни лажици интегрално брашно
- 2 лажички прашок за печиво
- Малку сол
- 1 јајце
- 150мл млеко по желба
- 1 лажица маслиново масло или растително масло по желба
За послужување (по желба) – јаворов сируп, јогурт, малини, јагоди…
Подготовка: Брашното со прашокот за печиво и солта ставете ги во сад за мешање. Во друг сад изматете ги јајцата со млекото и маслото додека се добро не се измати. Додадете ги течните состојки во сувите и мешајте додека се убаво не се соедини. Загрејте го тавчето за пржење на средна температура, па додадете малку мало, а потоа тавчето внимателно избришете го со хартија. Ставете во тавчето од смесата, но така да палачинките да бидат за нијанса подебели од класичните, за да не пукаат. Прежете ги од двете страни по околу 45 секунди, односно додека не почнат да се одвојуваат од тавчето. Добар апетит!