РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен леб со овесни снегулки и семки

Домашниот леб со овесни снегулки и семки е крцкав и многу заситен.

Потребно:

  • 370 мл вода
  • 7 гр квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 350 гр брашно
  • 120 гр овесни снегулки 
  • 2 лажици семки од тиква
  • 2 лажици ленено семе
  • 2 лажици сусам
  • 1/2 лажичка сол

Подготовка: Прво измешајте ги брашното, овесните снегулки, семките од тиква, ленот и сусамот, солта и шеќерот, како и квасецот. Во сето тоа додадете вода и измешајте. Со рака замесете тесто во садот. Потоа покријте го со најлонска фолија и оставете го да отстои 1 час. Потоа префрлете го на хартија за печење и повторно замесете го во форма на леб и оставете го да нарасне уште еден час. Потоа само префрлете го со хартија за печење во длабока тава за печење и печете на 180 степени околу 35 минути. Извадете го од рерна, префрлете го на даска и исечете. Добар апетит!