РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашна фокача која успева секој пат

Вкусна, ароматична и мека, италинаската фокача е јадење кое поминува било каде и со било што. Подготовката е едноставна и лесна, а состојките се скромни, но резултатот, исто како и и кај други  бројни италијански оброци е неверојатен.

Потребно:

  • 375гр брашно
  • 15гр свеж квасец
  • 5 гр сол
  • ½ лажиќка шеќер
  • 100мл топла вода
  • Маслиново масло
  • Ароматични билки (оригано, мајчина душица, рузмарин)
  • Крупна сол

Подготовка: Свежиот квасец измешајте го со малку топла вода. Во сад ставете го брашното, шеќерот и солта. Во средина направете вдлабнување и во него додадете го квасецот со вода и замесете тесто. Додадете 2-3 капки маслиново масло за да го олесните правењето тесто. Тестото ставете го на работна побршина и продолжете да месите 10-12 минути. Вратете го тестото во садот, покријте со крпа или пластична фолија и оставете да го удвои волуменот, околу еден час. Тавчето за печење премачкајте го со масло, свртете го тестото, нежно развлечете го по тавчето без гмечење, намачкајте со масло и оставете да одмори половина час. Загрејте ја рерната на највисока температура, повторно свртете го тестото и со прсти формирајте мали вдлабнувања. Оставете тестото да отстои уште десет минути, додадете уште малку масло и наросете одозгора со крупната сол и избраните билки. Печете 5 минути, па потоа малку намалете ја температурата на рерната и печете уште 15 минути или додека не видите дека тестото е со златно-кафена боја. По вадење од рерна, премачкајте со уште малку маслиново масло и уживајте во вкусот.