Потребно:
- 500-600гр грав
- 1 поголем кромид
- 3-4 чешниња лук
- Ловоров лист
- 2 суви пиперки
- Мелен црвен пипер
- Триена сол
Подготовка: Гравот убаво измијте го и ставете малку вода да проврие. Исцедете го и измијте го со студена вода. Додадете повторно вода во тенџерето. Додадете го гравот, исечканиот кромид, сувите пиперки и ловоровиот лист. Зачинете со малку сол и една лажица маслиново масло. Сварете го гравот, а потоа од него направете паштета од него во блендер или со рачен миксер (стап). На страна, пропржете го исечканиот лук и лажица брашно по потреба, па кога лукот ќе добие кремаста боја додадете го мелениот црвен пипер и триената сол и веднаш прелијте врз паштетата од грав. Посолете, додадете и бибер по желба и убаво измешајте.