Потребно:
- 180 мл сок од праска
- 20 двопека
- 250 гр сладолед од ванила
- 125 гр праски исечени на коцки
- 250 гр сладолед од праска
- Свежо сечкани праски, боровинки и јагоди, за декорација
Подготовка: Истурете го сокот од праска во плиток сад. Земете го двопекот и потопете го секое парче поединечно во сокот од праска. По натопување наредете ги во плех. Пополнете ги празните места со мали парчиња двопек натопени за да добиете рамномерен слој. Сладоледот од ванила ставете го во посебен сад и омекнете го со шпатула. Во омекнатиот сладолед од ванила ставете ги коцките праски. Со помош на шпатула намачкајте ја смесата во рамномерен слој на плех. Земете уште малку натопен двопек и распоредете го рамномерно врз овој слој сладолед од ванила. За завршниоѕ слој, омекнете го сладоледот од праска во сад. Со помош на шпатула рамномерно намачкајте го омекнатиот сладолед од праска на втората подлога од двопек. Замрзнете ја тортата преку ноќ. Извадете ја тортата и декорирајте со свежи праски, боровинки и јагоди. Послужете ладно. Добар апетит!