Потребно:
- 100 мл маслиново масло
- 200 гр пченкарно или брашно од елда
- Една банана
- Половина јаболка
Подготовка:
Јаболката и бананата иситнете до форма на каша, а маслиновото масло ставете го во фрижидер да отстои еден час за да добие цврста форма за полесно да се замеси во тестото. Кога маслото се зацврстило, додадете го во брашното, а потоа додадете го пирето од овошје. Вистинското екстра девствено масло во целост ќе се зацврсти по ставањето во фирижидер, додека маслото кое не е екстра девствено ќе остане течно. Ве советуваме во таков случај, маслото полека да го додавате во брашното за да може да го замесите. Немојте да претерувате со брашно ако сакате бисквитите да ви останат воздушести и меки. Поради слаткоста на бананата, нема да има потреба од додавање шеќер. Кога ќе го замесите тестото, оставете го во фрижидер да стопи околи 30 минути. Потоа развлечете го, и сечете го во саканата форма. Во зависност од дебелината на биксвитите, потребно е да се печат 15-29 минути на 180 степени Целзиусови. Кога ќе почнат да добиваат боја на краевите, готови се!