Потребно:
- 150 гр компири
- 150 гр моркови
- 100 гр целер
- 100 гр праз
- 1 кромид
- 150 гр ситна сол
Подготовка: Измијте го, излупете го и исечкајте го целиот зеленчук. Во голема тава загрејте малку масло и по неколку минути додадете го сечканиот зеленчук. Динствувајте 10 минути. Додадете сол и оставете да се раствори, па оставете да се динста уште 15 минути. Сè префрлете го во блендер и блендирајте додека не добиете изедначена смеса. Вратете сè на шпоретот и варете уште 10 минути. Во четвртаста тава обложете хартија за печење и истурете ја смесата која треба да биде мека, но не течна. Израмнете и формирајте квадрат/правоаголник. Оставете цела ноќ да отстои во замрзнувач, а следниот ден исечете на коцки. Чувајте ги коцките во пластичен сад, но помеѓу секој ред коцки ставете хартија за печење за да не се залепат една до друга. Добар апетит!