Потребно:
- 500 гр компири
- 2 лажици путер
- 2 лажици брашно
- 1 чешне лук
- 1/2 чаша млеко
- 2 јајца
- Сол и црн пипер по желба
- Лебни трошки
- Масло за пржење
Подготовка: Излупете ги и сварете ги компирите, па добро изгмечете ги со вилушка во еден сад. Путерот растопете го во тава и додадете го брашното. Добро измешајте и додадете го ситно сечканиот лук. Додадете млеко, сол и бибер и гответе на тивок оган додека смесата не се згусне. Во садот со сварените компири додадете ја масата од брашното и убаво измешајте додека масата не стане хомогена. Обликувајте крокети со големина на топче за голф. Во сад ставете ги изматените јајца, а во друг презлата. Секоја крокета валкајте ја во јајца, а потоа во презла. Во тава загрејте го маслото и ставете ги крокетите. Пржете околу пет минути од секоја страна додека не поруменат. Послужете ги топли самостојно со сос или како прилог со пречено месо и салата. Добар апетит!