Потребно:
- 8 свински шницли (од бут или каре)
- 2 јајца
- 100 гр брашно
- 150 гр презла
- Сол
- Црн пипер
- Масло за пржење
За пирето од компири:
- 800 гр компири
- 50 гр путер
- 100 мл млеко
- Сол
За динствуваната кисела зелка:
- 400 гр кисела зелка
- 1 кромид
- 1 лажица маст (или масло)
- 1 ловоров лист
- Сол
- Црвен пипер
- Црн пипер
Подготовка: Секоја шницла тенко истолчете ја со чук за месо, зачинете со сол и бибер. Подгответе три чинии: во првата ставете брашно, во втората изматени јајца, а во третата презла. Секоја шницла валкајте ја прво во брашно, потоа во јајце и на крај во презла. Пржете во длабоко масло до златно кафеава боја, 3-4 минути од секоја страна. Исцедете гио на хартиена крпа. Излупете ги компирите и варете ги во солена вода додека не омекнат (околу 20 минути). Истурете ја водата, додајте путер и млеко, па испасирајте ги компирите додека не станат кремасти. Додадете повеќе млеко доколку е потребно за саканата конзистентност. На маст или масло динствувајте го ситно исечканиот кромид додека не стане стаклен. Додадете ја киселата зелка и ловоровиот лист, а по потреба и малку вода. Посолете, побиберете и зачинете со црвен пипер. Динствувајте на тивок оган околу 30 минути, повремено мешајќи. На чинија ставете похувана шницла, топка пире и порција динствувана кисела зелка. Послужете со домашен леб. Добар апетит!