РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домати полнети со месо и елда

Комбинацијата на мелено месо и домати, запечена во рерна е оброк од кој секој член во семејството ќе си ги излижте прстите. Не ја пропуштајте сезоната на зрели и вкусни домати и пробајте го овој рецепт!

Потребно:

  • 6-8 средни, потврди домати
  • 500гр мелено месо
  • 100гр елда
  • Масло
  • Сол
  • Црн пипер
  • 2 кромида (средна големина)
  • 2 чешниња лук
  • Зачини по желба (оригано, босилек, ризмарин)
  • 2 топчиња моцарела

Подготовка: Кромидот ситно исчекајте го и пропржете го на масло додека не пожолти. Додадете го месото и пржете додека не ја промени бојата, а потоа намалете ја температурата и динствувајте додека не исправи цела течност. Во меѓувреме, доматите издлабете ги, исечете го горниот дел и со лажица извадете ја средината и ситно исечкајте ја. Во месото, додадете ја елдата и сите зачини и мешајте некое време за елдата да се пропржи. Потоа додадете ја ситно исечканата внатрешност од доматите и динствувајте, полека додадвајќи вода по потреба, по малку, се додека не се свари елдата. Додадете го иситнетиот лук и мешајте додека не испари вишокот течност. Со добиената смеса полнете ги доматите, наредете ги во керамичка тава или огноотпорен сад, наросете ги со исечкана моцарела и печете во претходно загреана рерна на 180-200 степени, 20-30 минути. Добар апетит!