РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Екстра вкусни запечени полнети компири

Компир и месо може да јадеме на илјада начини, а ова е рецепт за многу вкусен оброк

Потребно:

  • 5 поголеми компири
  • 250гр пилешко филе
  • 100гр сланина
  • 120гр кашкавал
  • 50гр спанаќ
  • 2 лажици кисела павлака
  • ½ лажичка сенф
  • 1 лажица мајонез
  • 1 лажица масло
  • Сол
  • Бибер

За премачкување:

  • 3 лажици масло
  • ½ лажичка црвен пипер
  • Сол и суви зачини

За прелив:

  • 100мл пасиран домат
  • 200мл вода
  • 1 чешне лук
  • Оригано
  • Сол

Подготовка: Компирите излупете ги и исечете ги на половина. Издлабете ги со лажица. Намастете го тавчето, па наредете го компирот. Измешајте го маслото, црвениот пипер, солта, сувиот зачин и биберот и со тоа премачкајте ги компирите. Печете ги на 200 степени, околу половина час. Белото месо, сланината и спанаќот ситно исечкајте ги, а кашкавалот изрендајте го. Додадете ја павлаката, мајонезот, сенфот и маслото. Ставете сол и бибер и убаво се измешајте. Пасираниот домат измешјате го со водата, сечканиот лук, ориганото и солта. Полупечените компири наполнете ги со подготвената смеса и помеѓу компирите ставете од доматниот сос. Вратете во рерна на 180 степени уште 30 минути. По желба, 10 минути пред крај наросете со уште кашкавал и запечете.