Потребно:
- 500гр тиква
- 3-4 моркови
- 1л бистра супа
- 50гр масло
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 1 голем компир
- 200мл кисела павлака
- Сол
- Бибер
Подготовка: Загрејте го маслото, а потоа додадете го кромидот и лукот исечкани на ситни парчиња. По 4-5 минути, додадете ја на коцки исечената тиква, компирот и морковите. Се заедно оставете да се вари на средна температура 10 минути, односно додека зеленчукот не омекне. Потоа додадете ја бистрата супа и се заедно нека се вари уште 30-40 минути. Пред крај зачинете по желба. Со рачен блендер измиксирајте ги состојките да добиете хомогена смеса. Потоа додадете ја павлаката и се заедно убаво измешајте. Пред послужување во секоја чинија може да наросите семки од тиква.