РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенски тарт со ореви и мед

Научете како да подготвите есенски тарт со ореви, мед и тесто за печење. Едноставен рецепт за колач кој мириса на есен.

Потребно:

  • 1 готово лиснато тесто за печење 
  • 180 гр јатки ореви (исчекани)
  • 150 гр мед
  • 100 мл слатка павлака
  • 40 мл ликер со вкус на портокал (или коњак, по желба)

Подготовка: Развлечете го тестото и внимателно ставете го во калапот за тарт. Избоцкајте го со вилушка на неколку места за да не се крене за време на печењето. Печете ја празната кора 10 минути на 180 °C додека лесно не порумени. Загрејте го медот и павлаката во тенџере додека добро не се соединат. Додадете ги ситно сечканите ореви и ликерот, а потоа промешајте. Прелијте го филот врз полупечената кора и рамномерно распоредете го. Вратете го тартот во рерна и печете уште 15-20 минути на 180 °C. Извадете го од рерна и оставете го целосно да се олади пред да го исечете. Добар апетит!