Потребно:
- 6 големи парчиња сланина
- 2 топчиња моцарела, исечени на парчиња
- 6-8 парчиња домати, исечени на големи парчиња
- 300 гр кисели краставички
- Свежи листови босилек
- Крцкав леб за сервирање
За преливот:
- 1 помал кромид, ситно сечкан
- 3-4 лажици маслиново масло
- 2-3 лажици јаболков оцет
Подготовка: За италијанската салата, прво загрејте ја тавата и пропржете ја сланината од секоја страна по 2-3 минути додека не стане крцкава. Можете да користите и свежа сланина, без пржење. Ако ја пржите, оставете да се излади. Измешајте го кромидот, маслиновото масло и јаболковиот оцет за преливот и зачинете. Во чинија за сервирање наредете ги моцарелата, доматите и киселите краставички. Исечете ја сланината на парчиња со големина на залак и расфрлете ги наоколу, а потоа додадете ги листовите босилек. Одозгора прелијте го преливот и послужете со крцкав леб. Добар апетит!