РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Италијанско печиво со рузмарин

Меко и крцкаво - две придавки кои будат асоцијација штом се спомене врвната италијанска фокача. Сега можете да ја подготвите и дома и тоа со ароматичен рузмарин.

Потребно:

  • 500 гр брашно
  • 1 кесичка сув квасец
  • 300 мл млака вода
  • 50 мл маслиново масло
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1-2 лажици маслиново масло
  • Морска сол
  • Свеж рузмарин

Подготовка: Во голем сад измешајте ги брашното, квасецот, шеќерот и солта. Постепено додавајте ја млаката вода и маслото и мешајте додека се да се соедини. Тестото префрлете го на набрашнета работна површина и месете го додека не стане мазно и еластично. Ставете го во поголем сад, покријте го со крпа и оставете го да отстои околу еден час на топло место додека не се удвои. Тавата за печење премачкајте ја со маслиново масло, а потоа ставете го тестото и истегнете го со раце за да се наполни целата површина. Направете мали вдлабнатини во тестото со прстите и прелијте го со маслиново масло. Додадете го иситнетиот рузмарин и посипете со морска сол. Оставете да нарасне уште 30 минути. Се пече во загреана рерна на 220 °C околу 15-20 минути додека не добие златно кафеава кора. Добар апетит!