РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Јафа розен коцки 

Јафа розен коцките се направени со портокал и чоколадо, а тие внесуваат модерна нота на ситните колачи.

Потребно:

  • 1 пакување розен коси од 8 листови

За филот:

  • 310 мл вода
  • 210 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 260 гр маргарин
  • 160 гр чоколадо за готвење
  • 160 гр кора од портокал + портокал
  • 210 гр мелени ореви
  • 210 гр мелен бисквити

За глазурата:

  • 110 гр чоколадо за готвење
  • 2 лажици масло

Подготовка: Во тенџере се ставаат водата, шеќерот, ванилиниот шеќер, маргаринот исечкан на парчиња и чоколадото искршено на коцки. Загрејте сè заедно на средна температура додека не зоврие. Намалете го малку огнот, па варете околу 5 минути. Тргнете од оган. Убаво измијте го портокалот, а потоа изрендајте ја кората и додадете ја во смесата. Потоа излупете го портокалот, раздвојте на кришки, ставете ги во блендер, изблендирајте го и додадете во филот. Со млак фил филувајте ги розен корите, освен последната. На секоја кора оди околу 4-5 лажици фил. Секој пат израмнете го филот со шпатула, а откако ќе ја ставите кората, нежно притиснете со прстите за да се залепи. Доколку е потребно, колачот можете да го оптоварите со тежина. Ставете ги јафа розен коцките во фрижидер пред ставање на глазурата, да се изладат о стегнат најмалку 2 часа или преку ноќ. За глазурата растопете ја чоколадата со масло на тивок оган и прелијте ја врз колачот. Вратете го колачот во фрижидер да се излади и да се стегне пред да сечење. Добар апетит!