Потребно:
- 1 главица кељ
- 2 компира
- 250гр сланина
- 1-2 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
Подготовка: Кељот разделете го лист по лист и убаво измијте го. Извадете го средишниот тврд дел и исечете ги листовите на ленти. Во тенџере загрејте вода, која претходно сте ја посолиле и во која сте додале 1 лажица оцет. Исечакните листови ставете ги во водата што врие и оставете да омекнат 2-3 минути. Извадете ги со лажица решетка во друг сад. Во друго тенџере ставете го маслиното масло и исечканиот лук. Потоа додадете ја ситно исечканата сланина и оставете кратко да се пропржи. Додадете го омекнатиот кељ,компирот исечкан на коцки. Залијте со вода, колку да се покријат намирниците. Оставете на средна температура да се вари уште половина час.