Потребно:
За ќофтињата
- 500гр мелено месо
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- Средина од парче леб
- Малку млеко
- 2 јајца
- ½ лажичка прашок за печиво
- Брашно
- Масло
- Зачини по желба
За сосот:
- 200мл јогурт
- Свеж магдонос
- Малку босилек
- ½ кромид
- 1 лажица маслиново масло
- Сол и бибер
Подготовка: Во меленото месо додадете ги јајцата, ситно исечканиот кромид и лук, прашокот за печиво, средината од лебот натопена во млеко, па исцедена. Зачинете по вкус и направете мали топчиња. Секое извалкајте го во брашно и пржете го на масло. Ситно исчекајте ја половината кромид за сосот, босилекот и свежиот магдонос. Во длабок сад измешајте го маслиновото масло и јогуртот и додедете го кромидот, босилекот и магдоносот. Посолете го сосот по вкус и со него прелијте ги испржените ќофтиња.