Потребно:
- 8 кајсии
- 120 гр шеќер во прав
- 180 гр путер
- 80 гр кафеав шеќер, ситно измелен
- 4 јајца
- 1 лажичка ванилин шеќер или екстракт
- 180 гр брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- 40 гр мелени бадеми
Подготовка: Кајсиите исечете ги на половина, извадете ја семката и измешајте ги со шеќер во прав. Измиксирајте ги путерот, кафеавиот шеќер и преостанатиот шеќер во прав додека смесата не стане воздушна. Измешајте ги јајцата, брашното, ванилиниот шеќер и бадемите. Истурете ја смесата во калап за печење торти со дијаметар од 25 см. Половинките кајсии (од страната каде што се преполовени) наредете ги на површината на тестото и нежно притиснете ги во него. Печете го тестото на 160°C 45-50 минути. Оставете да се излади, а потоа посипете со шеќер во прав и послужете. Добар апетит!