РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со кајсии, кафеав шеќер и бадеми

Ова е рецепт за брз, едноставен и лесен летен десерт со кајсии.

Потребно:

  • 8 кајсии
  • 120 гр шеќер во прав
  • 180 гр путер
  • 80 гр кафеав шеќер, ситно измелен
  • 4 јајца
  • 1 лажичка ванилин шеќер или екстракт
  • 180 гр брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 40 гр мелени бадеми

Подготовка: Кајсиите исечете ги на половина, извадете ја семката и измешајте ги со шеќер во прав. Измиксирајте ги путерот, кафеавиот шеќер и преостанатиот шеќер во прав додека смесата не стане воздушна. Измешајте ги јајцата, брашното, ванилиниот шеќер и бадемите. Истурете ја смесата во калап за печење торти со дијаметар од 25 см. Половинките кајсии (од страната каде што се преполовени) наредете ги на површината на тестото и нежно притиснете ги во него. Печете го тестото на 160°C 45-50 минути. Оставете да се излади, а потоа посипете со шеќер во прав и послужете. Добар апетит!