РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со вишни кој мора да го пробате

Едноставен и вкусен рецепт за колач со вишни мора да го пробате, при првиот слободен момент за подготовка.. Сочниот пандишпан како подлога во кој ќе се впие киселкастиот сок од вишните е идеален како десерт во топлиот летен ден. По желба можете да го послужите со топка сладолед.

Потребно:

  • 2 дл јогурт
  • 1 чаша шеќер
  • ½ чаша масло
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 јајца
  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши вишни

Подготовка: Пенасто изматете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер. После тоа, измешајте го јогуртот, брашното измешано со прашокот за печиво и маслото. Смесата истурете ја во подмачкан и набрашнет плех и печете во загреана рерна на 170 °C околу 15 минути. Извадете го пандишпанот од рерна и врз тестото распоредете ги исцедените вишни. Вратете во рерна и продолжете со печењето уште 15 минути. Добар апетит!