Потребно:
- 6 големи компири
- 400 гр мелено говедско или мисиркино месо
- 200 гр пасирани домати
- Половина кромид
- Сол
- Црн пипер
- Босилек
- Оригано
- 1 морков
- Целер
- 100 мл млеко
- 40 гр путер
- 50 гр рендан кашкавал
Подготовка: Издинствувајте ги кромидот, морковот и целерот, па додадете го меленото месо и пропржете. Кога месото е готово, додадете го пасираниот домат и зачините. Оставете го сосот да зоврие, па додајте млеко кон крајот за да се неутрализира киселоста на доматите. Наредете ги компирите на плех, подмачкајте ги на површината и печете ги на 200 степени околу 45 минути. Кога компирот ќе се излади, на површината исечете по должина, отворете ги и ставете коцка путер и со вилушка направете пире одвнатре. Врз пирето ставете болоњезе сос, па секој компир посипете го рендан кашкавал. Послужете топло. Добар апетит!