РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Компири болоњезе

За сите љубители на болоњезе сос, ова е рецепт кој би можел да ве освои. Лесно се подготвува, а е добар избор доколку имате гости на кои сакате да им подготвите нешто необично. Може да го послужите и како главно јадење или предјадење.

Потребно:

  • 6 големи компири
  • 400 гр мелено говедско или мисиркино месо
  • 200 гр пасирани домати
  • Половина кромид
  • Сол
  • Црн пипер
  • Босилек
  • Оригано
  • 1 морков
  • Целер
  • 100 мл млеко
  • 40 гр путер
  • 50 гр рендан кашкавал

Подготовка:  Издинствувајте ги кромидот, морковот и целерот, па додадете го меленото месо и пропржете. Кога месото е готово, додадете го пасираниот домат и зачините. Оставете го сосот да зоврие, па додајте млеко кон крајот за да се неутрализира киселоста на доматите. Наредете ги компирите на плех, подмачкајте ги на површината и печете ги на 200 степени околу 45 минути. Кога компирот ќе се излади, на површината исечете по должина, отворете ги и ставете коцка путер и со вилушка направете пире одвнатре. Врз пирето ставете болоњезе сос, па секој компир посипете го рендан кашкавал. Послужете топло. Добар апетит!