
Потребно:
- 1 кг компири
- 45 мл маслиново масло
- 1 мал кромид, ситно исечкан
- 5 чешниња лук, грубо исечкани
- 1 лажица брашно
- 1 лажичка сушено оригано
- 1/2 лажичка сушен мајчина душица
- 1/2 лажичка слатка чадена пиперка
- 1/4 лажичка мелена лута пиперка
- 240 мл млеко
- 180 мл зеленчуков бујон
- 60 гр сечкани домати
- 15 гр рендан кашкавал
- 60 гр сечкан босилек
- 2 лажички сок од лимон
- Морска сол и црн пипер по вкус
Подготовка: Исечете ги компирите што претходно сте ги излупиле на парчиња со големина на залак, околу 2 см, потоа додадете ги компирите во тавата, сè во рамномерен слој, наполнете со вода колку да ги покрие компирите, зачинете обилно со морска сол и загрејте на силен оган. Во меѓувреме, загрејте големо тавче на средна температура и додадете го маслиновото масло. По неколку минути, додадете сечкан кромид и сечкан лук и мешајте постојано. По 3 до 4 минути, додадете го брашното, продолжете да мешате, по 2 минути, додадете го ориганото, мајчината душица, слатката и лутата мелена пиперка и брзо мешајте, потоа додадете го млекото и зеленчуковиот бујон и мешајте постојано неколку минути. По 5 минути, кога сосот малку ќе се згусне, додадете ги сечканите домати и зачинете со сол и бибер, промешајте, потоа намалете ја температурата на средна и варете на тивок оган. Околу 15 до 20 минути по вклучувањето на огнот, компирите треба да бидат сварени. Тргнете го тенџерето од оган и исцедете ги компирите во цедалка, истресувајќи го вишокот вода. Додадете ги компирите во врелиот кремаст сос, промешајте и варете на тивок оган уште 5 минути, потоа исклучете го огнот, додадете го ренданиот кашкавал, сечканиот босилек и сокот од лимон, нежно мешајте додека добро не се соедини. Сервирајте веднаш и уживајте. Добар апетит!