
Потребно:
- 400 г сладок компир
- 3 моркови
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 1 лажица маслиново масло
- 1 л зеленчуков бујон
- ½ лажичка куркума
- Сол и бибер по вкус
- 100 мл павлака за готвење
- Свеж магдонос за наросување
Подготовка: Прво, излупете ги слатките компири и морковите и исечете ги на коцки. Ситно исечкајте го кромидот и лукот. Загрејте го маслиновото масло во тенџере. Додадете го кромидот и пржете додека не стане проѕирен. Потоа додадете го лукот и пржете кратко. Додадете ги морковите и слатките компири, промешајте и оставете зеленчукот да крчка на тивок оган неколку минути. Зачинете со куркума, сол и бибер по вкус, потоа додадете го зеленчуковиот бујон. Гответе 20-25 минути или додека зеленчукот целосно не омекне. Кога зеленчукот ќе се свари, испасирајте ја супата со рачен блендер или во блендер додека не стане целосно кремаста. Додадете ја павлаката за готвење, лесно промешајте и варете на тивок оган уште 2 минути. Зачинете со дополнителни зачини доколку е потребно. Сервирајте ја супата топла, наросена со свеж магдонос. Добар апетит!