РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кус-кус со туна и зеленчук

Ако сакате за време на жешките денови да ја избегнте топлината од шпоретот, и да поиграте со салати и свежи и здрави намирници, одбравме пет рецепти на ладни салати кои може уште веднаш да ги испробате.

Овој одличен оброк доаѓа во форма на салата од кус кус, туна, чери домати и уште нешто. Оваа вкусна салата е полна со хранливи и здрави состојки, а најдобро е што ако ви остане може да земете со себе како ужина.

Потребно:

  • ½ шолја кус-кус
  • 1 конзерва туна (во парчиња)
  • 150гр чери домати
  • 2 пиперки (зелена и жолта)
  • Сол
  • Бибер
  • Маслиново масло
  • Оцет балсамико
  • Босилек (по желба или друг свеж зачин)

Подготовка: Сварете го кус-кус на пареа или прекијте го со зовриена вода и оставете го пет минути да ја впие течноста. Зеленчукот измијте го и исечкајте го на помали парчиња. Туната со вилушка исцепкајте ја. Помешајте го кус-кус со туната и зеленчукот. Зачинете со сол,бибер и останато по желба. Додадете маслиново масло и оцет и полека измешајте.