
Потребно:
- 2 цвекла
- 2 свежи краставици
- 4 јајца
- 1 китка млад кромид
- 1 китка копар
- 0,5–1 лажичка шеќер
- 1-1,5 лажички сол (по вкус)
- 2 лажици сок од лимон
- 2 лажици јаболков оцет
- 1-2 лажички сенф (по вкус)
- 0,7–1 л вода
Подготовка: Сварете ги јајцата и оставете ги да се изладат. Исечете ги на мали парчиња. Излупете го цвеклото и сварете го или испечете го во рерна), а потоа изрендајте го кога ќе се олади. Излупете ги краставиците и ситно исечкајте ги или изрендајте ги. Исечкајте го младиот кромид и копарот што е можно поситно. Во голем сад, измешајте го цвеклото, краставицата, јајцата, кромидот и копарот. Додадете сол, шеќер, сок од лимон, оцет и сенф. Налејте вода (според саканата густина), измешајте и оставете добро да се излади во фрижидер пред сервирање. Добар апетит!