РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лажна руска салата

Ова е рецепт за кремаста салата која потсетува на руска, нопостојат 2 сосотојки што ја прават уште повкусна, а тоа е урдата и ренданиот кашкавал што се наросува одозгора. Може да ја послужите и за неделен ручек со печено месо или едноставно да ја мачкате на леб.

Потребно:

  • 300гр кисела павлака
  • 300гр мајонез
  • 2 лажички сенф
  • 250гр урда
  • 250гр шунка
  • Неколку кисели краставички
  • 4-5 јајца
  • 4 поголеми компири
  • 200гр кашкавал

Подготовка: Сварете ги компирите и јајцата, па изрендајте ги. Изрендајте ги и киселите краставички, а шунката исечкајте ја. Соединете ги павлаката, мајонезот и сенфот. Во сад ставете ја прво урдата, малку бибер, шунката, па малку од преливот со павлака. Потоа компирот, па прелив, па краставичките, па прелив, потоа варените јајца, па повторно прелив. Последниот ред е рендан кашкавал. Редете ја како солена торта.