Потребно:
- 250 гр овесни снегулки
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1/4 лажичка сода бикарбона
- 1/2 лажичка сол
- 2 јајца
- 250 гр јогурт
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица чиа семе
- 1 лажичка семе од сусам
- 1 лажичка ленено семе
- 1 лажичка семки од сончоглед
- 1 лажичка семки од тиква
Подготовка: За овој леб прво сомелете ги овесните снегулки. Потоа префрлете ги во сад и додадете прашок за печиво, сода бикарбона, сол и измешајте. Во посебен сад искршете две јајца и добро изматете ги, а потоа додадете го јогуртот и повторно изматете. Прелијте ја смесата врз овесните снегулки и убаво измешајте. Измешајте ги чиа семките. Кога сè добро ќе измешате, префрлете во калапот за леб. Посипете ги со преостанатите семки и печете 30-35 минути на 180°C. Извадете го од рерна и уживајте. Добар апетит!