
Потребно:
- 200 гр шпагети
- 2 тиквички
- 1 чешне лук
- 40 гр рендан кашкавал Проволоне
- Малку маслиново масло
- Неколку свежи листови босилек
- Малку сол и бибер
- Малку путер за дополнителна кремастост (по желба)
Подготовка: Исечете ги тиквичките на тенки кругови. Загрејте поголема количина маслиново масло во тава и пржете ги тиквичките во неколку серии додека не поруменат. Исцедете ги на хартиени крпи и додадете малку сол. Во голем сад ставете вода да зоврие и додадете сол. Сварете ги шпагетите ал денте, според упатството на пакувањето. Зачувајте малку од скробната вода од варењето на тестенините. Загрејте малку маслиново масло во голем сад и додадете го згмечениот лук. Оставете лукот да ја пушти својата арома и отстранете го. Додадете ги пржените тиквички, неколку лажици од водата и мешајте додека тиквичките не почнат да се разградуваат и да создаваат сос. Додадете ги сварените шпагети во тавата со тиквичките. Мешајте на тивок оган и полека додадете го ренданиот кашкавал и уште малку од водата, а потоа мешајте додека не добиете кремаст сос. По желба, додадете парче путер. Додадете сечкан свеж босилек и свежо мелен бибер. Додадете дополнителна сол доколку е потребно. Сервирајте топло. Добар апетит!