РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Летни италијански шпагети

Шпагетите ала Нерано се традиционално јадење од јужна Италија, од малото гратче Нерано на брегот на Амалфи. Првпат се подготвени во 1950-тите во ресторанот „Марија Грација“ и брзо стекнале популарност благодарение на едноставните состојки и богатиот вкус. Ѕвездата на ова јадење е тиквичката, која се пржи и се меша со сирење Проволоне дел Монако за да се создаде свиленкаст, нежно кремаст сос.

Потребно:

  • 200 гр шпагети
  • 2 тиквички
  • 1 чешне лук
  • 40 гр рендан кашкавал Проволоне
  • Малку маслиново масло
  • Неколку свежи листови босилек
  • Малку сол и бибер
  • Малку путер за дополнителна кремастост (по желба)

Подготовка: Исечете ги тиквичките на тенки кругови. Загрејте поголема количина маслиново масло во тава и пржете ги тиквичките во неколку серии додека не поруменат. Исцедете ги на хартиени крпи и додадете малку сол. Во голем сад ставете вода да зоврие и додадете сол. Сварете ги шпагетите ал денте, според упатството на пакувањето. Зачувајте малку од скробната вода од варењето на тестенините. Загрејте малку маслиново масло во голем сад и додадете го згмечениот лук. Оставете лукот да ја пушти својата арома и отстранете го. Додадете ги пржените тиквички, неколку лажици од водата и мешајте додека тиквичките не почнат да се разградуваат и да создаваат сос. Додадете ги сварените шпагети во тавата со тиквичките. Мешајте на тивок оган и полека додадете го ренданиот кашкавал и уште малку од водата, а потоа мешајте додека не добиете кремаст сос. По желба, додадете парче путер. Додадете сечкан свеж босилек и свежо мелен бибер. Додадете дополнителна сол доколку е потребно. Сервирајте топло. Добар апетит!