РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ловечки шницли во сос

Доколку сакате месо со сос, особено свинско месо, овој рецепт за ловечки шницли апсолутно ќе ве воодушеви.

Потребно:

  • 4 поголеми свински шницли (од бут)
  • 100гр сушен вргањ
  • 500гр шампињони
  • 4 лажици зејтин
  • 1 кромид
  • Сол
  • Црн пипер
  • 100мл павлака за готвење
  • 1-2 лажици брашно

Подготовка: Во 250 мл зовриена вода бланширајте го вргањот, па процедете ги (но зачувајте малку од водата). Пропржете ги исечените шампињони на две лажици врело масло во тава, а потоа додајте го ситно исечканиот кромид и вргањот. Додадете го брашното измешано со водата од печурките за малку да се згусне сосот. Во тавата додадете ја павлаката за готвење и зачини и повторно оставете да зоврие. Во тава загрејте две лажици масло и пржете ги шницлите по три минути од секоја страна, па потоа додадете ги во веќе подготвениот сос. Послужете со тестенини или варен компир. Добар апетит!