Потребно:
- 4 поголеми свински шницли (од бут)
- 100гр сушен вргањ
- 500гр шампињони
- 4 лажици зејтин
- 1 кромид
- Сол
- Црн пипер
- 100мл павлака за готвење
- 1-2 лажици брашно
Подготовка: Во 250 мл зовриена вода бланширајте го вргањот, па процедете ги (но зачувајте малку од водата). Пропржете ги исечените шампињони на две лажици врело масло во тава, а потоа додајте го ситно исечканиот кромид и вргањот. Додадете го брашното измешано со водата од печурките за малку да се згусне сосот. Во тавата додадете ја павлаката за готвење и зачини и повторно оставете да зоврие. Во тава загрејте две лажици масло и пржете ги шницлите по три минути од секоја страна, па потоа додадете ги во веќе подготвениот сос. Послужете со тестенини или варен компир. Добар апетит!