РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Медитерански ќофтиња со фета сирење и домати

Овие солени ќофтиња или попознати како уштипци мрисаат на море, а се прават лесно и без многу мака. Може да се послужат и топли и ладни – со јогурт, хумус или само со малку маслиново масло.

Потребно:

  • 20 шери домати
  • 1 црвен кромид
  • 1 млад кромид
  • 200 г фета сирење
  • 10-12 листови свеж босилек
  • 1 јајце
  • 100 г пченично брашно
  • Црн пипер, мајчина душица, оригано (по вкус)
  • Маслиново масло (за пржење)

Подготовка: Шери доматите исечете ги на четвртини, црвениот и младиот кромид ситно исечкајте ги. Изгмечете го фета сирењето со вилушка, а босилекот ситно исечкајте го. Во голем сад, измешајте ги доматите, кромидот, фета сирењето, босилекот и зачините. Додадете го јајцето и брашното, па промешајте за да се соединат сите состојки во густа смеса погодна за обликување со лажица. Загрејте малку маслиново масло во тава. Вадете од смесата со лажица и пржете ги ќофтињата од двете страни додека не добијат златна кора. Добар апетит!