РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мирисни рози во млеко

Стар рецепт за сочни и меки колачи.

Потребно:

За тестото

  • 200мл млеко
  • 2 јајца
  • 20гр квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • Кора од лимон
  • Малку сол
  • 30мл масло
  • 650-700гр брашно

Фил

  • 150гр мелени ореви
  • 2 полни лажици џем
  • Малку цимет
  • 100гр суво грозје

За преливање

  • 1/2л млеко
  • Шеќер
  • Ванилин шеќер

Подготовка: Во малку млеко растопете го квасецот со шеќер, Додадете го остатокот од млекото, јајцата, кората од лимон, маслото, брашното и солта и замесете меко тесто. Оставете го покриено да нарасн, па премесете го. Пставете го да одмори, па ставете го на набрашнета работна површина. Направете кора со дебелина од 1 сантиметар и премачкајте ја со џем, наросете ореви и суво грозје и свиткајте ролат. Со остар нож сечете го ролатот со дебелина од 2цм и редете во подмачкана тава. Покријте 10 минути малку да нарасне. Рерата загрејте ја на 200 степени, па намалете на 180. Розите печете ги 35-40 минути. Млекото нека зоврие со шеќерот (ставете количина на шеќер по желба колку слатко сакате да биде),ванилин шеќер и со врелото млеко прелијте ги испечените рози. Полека ставајте се додека не се упие.