Потребно:
За тестото
- 200мл млеко
- 2 јајца
- 20гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- Кора од лимон
- Малку сол
- 30мл масло
- 650-700гр брашно
Фил
- 150гр мелени ореви
- 2 полни лажици џем
- Малку цимет
- 100гр суво грозје
За преливање
- 1/2л млеко
- Шеќер
- Ванилин шеќер
Подготовка: Во малку млеко растопете го квасецот со шеќер, Додадете го остатокот од млекото, јајцата, кората од лимон, маслото, брашното и солта и замесете меко тесто. Оставете го покриено да нарасн, па премесете го. Пставете го да одмори, па ставете го на набрашнета работна површина. Направете кора со дебелина од 1 сантиметар и премачкајте ја со џем, наросете ореви и суво грозје и свиткајте ролат. Со остар нож сечете го ролатот со дебелина од 2цм и редете во подмачкана тава. Покријте 10 минути малку да нарасне. Рерата загрејте ја на 200 степени, па намалете на 180. Розите печете ги 35-40 минути. Млекото нека зоврие со шеќерот (ставете количина на шеќер по желба колку слатко сакате да биде),ванилин шеќер и со врелото млеко прелијте ги испечените рози. Полека ставајте се додека не се упие.