РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од тиквички

Домашните тиквички се навистина евтини овој период, па искористете и со уште неколку состојки подгответе убава летна мусака од тиквички.

Потребно:

  • 2 тиквички
  • 250 г мешано мелено месо
  • 100 мл павлака за готвење
  • 100 мл млеко
  • 2 лажици павлака
  • 2 лажици сончогледово масло
  • 4 лажици лебни трошки
  • 100 г кашкавал
  • Зачини по желба

Подготовка: Измијте ги тиквичките и исечете ги на тенки парчиња. Посолете ги и оставете ги 10 минути да се исцедат, потоа нежно исцедете ги или избришете ги со кујнска хартија. Загрејте го сончогледовото масло во тава. По желба, додадете малку кромид или лук и пржете кратко. Додадете го меленото месо, солта и биберот и пржете додека месото не добие убава боја и течноста не испари (околу 7-10 минути). Измешајте ја павлаката за готвење, млекото и павлаката во сад. Додадете сол и бибер по вкус. Загрејте ја рерната на 180 °C. Прво ставете тенок слој тиквички во тава за печење, потоа половина од месото, па малку сос. Повторете уште еднаш, а потоа одозгора наросете со лебни трошки и кашкавал. Ставете ја мусаката во рерна и печете околу 30-35 минути, додека горниот дел не добие златно-кафеава боја. Оставете мусаката малку да се олади (5-10 минути) пред сервирање. Добар апетит!