
Потребно:
- 2 тиквички
- 250 г мешано мелено месо
- 100 мл павлака за готвење
- 100 мл млеко
- 2 лажици павлака
- 2 лажици сончогледово масло
- 4 лажици лебни трошки
- 100 г кашкавал
- Зачини по желба
Подготовка: Измијте ги тиквичките и исечете ги на тенки парчиња. Посолете ги и оставете ги 10 минути да се исцедат, потоа нежно исцедете ги или избришете ги со кујнска хартија. Загрејте го сончогледовото масло во тава. По желба, додадете малку кромид или лук и пржете кратко. Додадете го меленото месо, солта и биберот и пржете додека месото не добие убава боја и течноста не испари (околу 7-10 минути). Измешајте ја павлаката за готвење, млекото и павлаката во сад. Додадете сол и бибер по вкус. Загрејте ја рерната на 180 °C. Прво ставете тенок слој тиквички во тава за печење, потоа половина од месото, па малку сос. Повторете уште еднаш, а потоа одозгора наросете со лебни трошки и кашкавал. Ставете ја мусаката во рерна и печете околу 30-35 минути, додека горниот дел не добие златно-кафеава боја. Оставете мусаката малку да се олади (5-10 минути) пред сервирање. Добар апетит!