Потребно:
- 700 гр вишни без семки
- 140 гр шеќер
- 2 лажици пченкарен скроб
- 1 лажица сок од лимон
За пандишпанот:
- 85 гр путер
- 150 гр брашно
- 100 гр шеќер
- 2 лажички прашок за печиво
- ¼ лажичка сол
- 240 мл млеко
- 2 лажички екстракт од ванила
- Сладолед од ванила за сервирање
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 ° C. Во тенџере измешајте ги вишните, шеќерот, пченкарниот скроб и сокот од лимон. Добро измешајте. Гответе на средна топлина 8 до 10 минути, повремено мешајќи додека соковите не се згуснат. Тргнете го од оган и оставете го на страна. Ставете го путерот во тавче или огноотпорен сад, па ставете го во рерна околу 10 минути за да се растопи путерот. Извадете го од рерна и оставете го на страна. Во меѓувреме измешајте брашно, шеќер, прашок за печиво и сол. Направете вдлабнување во смесата и додадете го млекото и екстрактот од ванила. Сè добро измешајте. Истурете го тестото во садот за печење над стопениот путер. Навалете ја тавата за рамномерно да се распоредат тестото и путерот. По површината распоредете ја смесата од вишни. Печете 35 до 40 минути. Оставете да се излади 10 минути пред да послужите со сладолед од ванила. Добар апетит!