РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најдобар летен колач со вишни

Колачот со вишни кој ќе можете да го јадете со лажица е совршено сочен десерт на кој малкумина можат да му оддолеат.

Потребно:

  • 700 гр вишни без семки
  • 140 гр шеќер
  • 2 лажици пченкарен скроб
  • 1 лажица сок од лимон

За пандишпанот:

  • 85 гр путер
  • 150 гр брашно
  • 100 гр шеќер
  • 2 лажички прашок за печиво
  • ¼ лажичка сол
  • 240 мл млеко
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • Сладолед од ванила за сервирање

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 ° C. Во тенџере измешајте ги вишните, шеќерот, пченкарниот скроб и сокот од лимон. Добро измешајте. Гответе на средна топлина 8 до 10 минути, повремено мешајќи додека соковите не се згуснат. Тргнете го од оган и оставете го на страна. Ставете го путерот во тавче или огноотпорен сад, па ставете го во рерна околу 10 минути за да се растопи путерот. Извадете го од рерна и оставете го на страна. Во меѓувреме измешајте брашно, шеќер, прашок за печиво и сол. Направете вдлабнување во смесата и додадете го млекото и екстрактот од ванила. Сè добро измешајте. Истурете го тестото во садот за печење над стопениот путер. Навалете ја тавата за рамномерно да се распоредат тестото и путерот. По површината распоредете ја смесата од вишни. Печете 35 до 40 минути. Оставете да се излади 10 минути пред да послужите со сладолед од ванила. Добар апетит!