РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најмеки и највкусни кифлички

Постои ли некој кој не сака кифлички? Сочни, меки, солени или слатки, тие секогаш се добар избор. Со овој предлог рецепт секогаш ќе успеете едноставно да испечете фантастични кифлички. Изборот на филот за полнење е на Вас, а ние ви предлагаме наша верзија.

Потребно:

  • 500мл топло млеко
  • Квасец
  • 2 лажички шеќер
  • Околу 1 кг брашно
  • 1 шолја масло

За филот:

  • 1 кисела павлака
  • 350гр фета сирење
  • Сув зачин

За премачкување:

  • 1 јајце
  • Сусам
  • Путер/маргарин

Подготовка: Во топлото млеко растопете го квасецот со шеќерот. Оставете 15 минути да надојде. Потоа додадете малку брашно, па измешајте. Додадете уште малку и пак промешајте. Третиот пат додадете уште малку брашно, маслото и солта. Измешајте, а потоа додадете го и преостанатото брашно и замесете тесто. Проценете колку брашно ви треба, тестото да биде мазно и да не се лепи.

Покријте со кујнска крпа и оставете да отстои 40 минути. Потоа премесете го и поделете го на 5 дела. Секој развлечете го во круг и исечете триаголници. На поширокиот дел ставете од филот (убаво само измешајте ги состојките), завиткајте странично и ролајте. Редете ги кифлите во тавче, премачкајте ги со јајце, наросете сусам и ставете по едно мало парче путер или маргарин одозгора. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути. Не вадете ги веднаш, туку оставете ги во загрената рерна уште 3-4 минути, маргаринот убаво да се впие.