РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најпопуларен детски десерт

Рецепт за кинескиот десерт со јагоди – како да подготвите тангхулу (зашеќерени јагоди), кој воодушеви милиони. Може да го подготвите заедно со децата.

Потребно:

  • Јагоди
  • Вода
  • Шеќер

Подготовка: Јагодите исчистете ги, измијте ги и оставете ги да се исушат. Додека се сушат, можете да ги набодете на едниот крај од стапчињата за раженчиња. Потоа подгответе го сирупот – користете шеќер и вода во сооднос 2:1. Во длабока тава или тенџере ставете шеќер и вода и оставете да се свари на средна температура. Кога сирупот ќе зоврие, ставете ги во него стапчињата, а потоа натопениот дел од стапчето ставете го во ледена вода. Ако шеќерот веднаш се стврдне, тогаш е готов за јагодите. Намалете ја температурата и оставете го сирупот да не се стврдне. Потопете ги јагодите во сирупот, па ставете ги на хартија за печење за да се стегне шеќерот. Доколку сте нетрпеливи, можете да ставите јагоди потопени во шеќер во ледена вода и побрзо ќе бидат готови. Ако на раженот наредите повеќе од една јагода, со лажица сите рамномерно премачкајте ги со сирупот. Уживајте во слатко-крцкавиот сочен вкус. Може по сопствен избор да користите и друго овошје. Добар апетит!