Потребно:
За тестото:
- 300мл вода
- 20мл масло
- 550гр брашно
- 20гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- Малку сол
За полнење:
- Џем по желба/еурокрем
Подготовка: Од наведените состојки направете помеко тесто и оставете го да одмори 30 минути. Развлечете го со дебелина од половина сантиметар со калап или чаша вадете ги крофните. Потоа, спојте по две форми, а за да поубаво ви се залепат со четка натопена во вода премачкајте ја едната страна од едната крофна. Со ножици на горниот дек направете како засек, односно вдлабнатина и наполете ја со џем или еурокрем. Оставете уште кусо да одморат, па потоа премачкајте ги со жолчка и печете на 180 степени околу 30-35 минути. Наросете ги со шеќер во прав.