РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Највкусни пилешки батаци

Наместо пилешките батаци само да ги ставите на малку масло или да ги пресушите во рерна, направете ги неверојатно сочни со помош на едноставна маринада која подоцна ќе ја послужите како кремаст сос. Рецептот е едноставен, а јадењето ќе биде готово за само 30 минути, но совет е месото да го маринирате преку ноќ, за месото да ги впие сите сокови и да биде повкусно.

Потребно:

  • 1кг пилешки батаци
  • 4 кромида
  • Сок од 3 лимона
  • 3 чешниња лук
  • 50мл слатка павлака
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици ситно сечкан свеж магдонос
  • 3 лажички сенф
  • 1 лажичка шеќер
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка бибер
  • 50мл пилешки бујон

Подготовка: Исечкајте го кромидот на кришки (не претенки) и ставете го во подлабок сад. Убаво соединете ги слатката павлака, маслото, сокот од лимон, лукот (исечкан ситно), сенфот, шеќерот, биберот, солта и магдоносот. Се добро измешајте и додадете во садот со батаците. Покријте со проѕирна фолија и оставете пилешко да се маринира еден час (ако имате можност и оставете го да отстои во фрижидер претходната ноќ). Извадете ги батаците од маринадата, наредете ги во длабока тава со масла и оставете да се пржат неколку минути, од двете страни. Потоа додадете ја маринадата и измешајте. Додадете го бујонот, покријте и оставете да се крчка на тивок оган 20 минути. Кога ќе биде готово, јадењето наросете го со исечкан свеж магдонос и послужете со прилог по желба.