Потребно:
- 1кг пилешки батаци
- 4 кромида
- Сок од 3 лимона
- 3 чешниња лук
- 50мл слатка павлака
- 2 лажици масло
- 2 лажици ситно сечкан свеж магдонос
- 3 лажички сенф
- 1 лажичка шеќер
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка бибер
- 50мл пилешки бујон
Подготовка: Исечкајте го кромидот на кришки (не претенки) и ставете го во подлабок сад. Убаво соединете ги слатката павлака, маслото, сокот од лимон, лукот (исечкан ситно), сенфот, шеќерот, биберот, солта и магдоносот. Се добро измешајте и додадете во садот со батаците. Покријте со проѕирна фолија и оставете пилешко да се маринира еден час (ако имате можност и оставете го да отстои во фрижидер претходната ноќ). Извадете ги батаците од маринадата, наредете ги во длабока тава со масла и оставете да се пржат неколку минути, од двете страни. Потоа додадете ја маринадата и измешајте. Додадете го бујонот, покријте и оставете да се крчка на тивок оган 20 минути. Кога ќе биде готово, јадењето наросете го со исечкан свеж магдонос и послужете со прилог по желба.