РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Нема да можете да останете само на едно – СКОНС омилените британски колачиња

Ви се јаде нешто слатко, а не сакате долго да останете во куната? Овие вксуни колачиња не се тешки за подготовка, а може да ви помогнат и децата. Совршени се за појадок, со шолја чај, а се служат со џем или путер. 

Овој рецепт вклучува непобедливо дуо помеѓу вишни и чоколадо, но по желба слободно може да го замените со други опции како суво грозје, јагода, рибизла, боровница.

Потребно:

  • 100гр темно чоколадо
  • 60гр вишни
  • 350гр брашно
  • 1 прашок за печиво
  • ¼ лажичка сол
  • 70гр шеќер
  • 170гр млеко
  • 100гр путер
  • 1 јајце

Подготовка: Ставете ги претходно исцедените вишни и исчеканото чоколадо во сад, потоа додадете го брашното, прашокот за печиво, солта, шеќерот, млекото и путерот од фрижидер исечен на коцки. Путерот полека втријте го во брашното додека смесата не поприми зрнеста структура, но пожелно е да останат поголеми парчиња путер. Се добро измешајте со вилушка внимавајќи тестото да не биде многу компактно. Замесете го тестото со раце на набрашнета површина и развлечете околу два сантиметри дебелина. Со помош на шолја или чаша вадете кругови (може и со нож за тесто да направите триаголници). Ставете ги колачињата во тавче и премачкајте ги со јајце. Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 15-20 минути.