РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Никогаш побрз појадок – проја што сите ќе ја обожаваат

Пројата по овј рецепт брзо се подготвува, а сите состојки речиси и да ги имате во кујната. Едноставна подготовка на омилениот појадок, кој може да го направите во тавче или во калапи за мафини.

Потребно:

  • 3 јајца
  • 1 шолја (од 200гр) пченкарно брашно
  • ½ шолја бело брашно
  • ½ шолја гриз
  • 1/2 прашок за печиво
  • 50мл масло за јадење
  • 200гр фета сирење
  • ½ праз
  • 1 пиперка
  • Сол

Подготовка: Изматете ги јајцата па додадете ги едно по едно, прво пченкарното брашно, белото брашно со прашокот за печиво, гризот, маслото, сирењето издробено на крупно, исечканиот праз и пиперката и сол, доколку сирењето не е доволно солено. Ако смесата е многу густа, по потреба додадете 50мл кисела вода. Тавче од 23 сантиметри, обложете го со хартија за печење, истурете ја смесата и израмнете. Печете на 220 степени, околу 40-50 минути, убаво да зарумени. Сечете ја пројата кога малку ќе се подолади.