РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Норвешки уштипци со суво грозје и јаболка

Вистинско време е за уштипци по традиционален норвешки рецепт. Со јаболка и суво грозје тие се вистински есенски десерт.

Потребно:

  • 1 свеж квасец
  • 240 мл млако млеко
  • 550 гр повеќенаменско брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 јајце
  • 200 гр суво грозје
  • 1 јаболко, излупено и ситно исечкано
  • 900 мл масло, за пржење
  • 240 гр шеќер во прав, за посипување

Подготовка: Квасецот иситнете го со рака во топлото млеко и мешајте додека не се раствори. Ставете го ситото над голем сад и просејте го брашното и солта директно во него. Измешајте ги јајцата и смесата од квасецот со брашното за да се добие смеса, а потоа измешајте ги сувото грозје и јаболкото. Покријте го садот со влажна крпа и оставете го на топло место еден час, додека тестото не се удвои. Загрејте го маслото на температура од 190 ° C. Со две лажици кои претходно сте ги натопиле во врело масло, формирајте топчиња од тесто и спуштете ги во маслото. Пржете ги 4-8 минути, додека не поруменат од сите страни, па префрлете ги во плех обложен со хартиени салфетки да се исцедат. Посипете ги со шеќер во прав и послужете ги топли. Добар апетит!