Потребно:
За преливот:
- ½ шолја кафеав шеќер
- 1 шолја путер
- ½ шолја слатка павлака
За колачот:
- 170гр урми (сечкани)
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1 лажичка сода бикарбона
- 240мл зовриена вода
- 60гр путер
- 170гр шеќер
- 225гр црно чоколадо
- 1 јајце
- 230гр брашно
- 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка: ПРЕЛИВ – Во тенџере загрејте го кафеавиот шеќер, путерот и слатката павлака на висока температура со постојано мешање. Кога шеќерот ќе се стопи, тргнете го садот од рингла. КОЛАЧ – Во чинија ставете ја зовриената вода врз исечканите урми и сода бикарбоната и убаво измешајте. Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер во друг сад изматете го шеќерот и путерот додека не добиете пенаста структура (околу 3 минути). Додадете го јајцето и екстрактот од ванила и мешајте додека се не се соедини. Додека мешате, полека додавајте брашно, прашокот за печиво и смесата со урмите. Се заедно пресипете во спремен сад за колачот. Покријте го садот со хартија за печење, а потоа со едно слој алуминумска фолија. Печете во рерна помеѓу 30-40 минути. Кога е печен колачот, со лажица извадете парче и сервирајте го на чинија. Врз колачот прелијте од подготвениот прелив. По желба може да додадете и шлаг и свежо овошје.