РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Омлет од рерна

Дури и најголемите антиталенти за готвење може да ја направат оваа пролетна фритата со тиквички, грашок и козјо сирење, бидејќи сè што ви треба е еден сад за печење и рерна.

Потребно:

  • 4 јајца
  • 1 тиквичка
  • 100 г грашок
  • 50 г козјо сирење
  • Свеж копар
  • 1 лажица маслиново масло
  • Сол, бибер

Подготовка: Исечете ги тиквичките на тенки кругови и кусо пропржете ги во маслиново масло. Изматете ги јајцата, додадете сол, бибер и ситно сечкан копар. Додадете ги грашокот, козјото сирење и пржените тиквички. Истурете ја смесата во плех премачкан со масло или тава за печење погодна за рерна. Печете на 180°C околу 20 минути додека не се стегне. Сервирајте топло или ладно со салата. Добар апетит!