
Потребно:
- 6 компири
- 160 мл топло млеко
- 65 гр брашно
- 1 јајце
- 5 чешниња лук
- 1 лажица сушен босилек
- 1 лажичка сол
- Масло за пржење
Подготовка: Излупете ги компирите и ситно изрендајте ги. Префрлете ги ренданите компири во цедалка и исцедете ја вишокот вода што ја ослободиле. Исцедените компири ставете ги во сад и прелијте ги со 160 мл врело млеко. Додадете јајце, брашно, чешниња лук, сув босилек и сол. Мешајте додека не се соединат. Тестото од компири треба да има полутечна конзистентност. Загрејте го маслото на силен оган (околу 2 лажици по палачинка). Пред пржење, брзо измешајте го тестото од компири и внимателно со црпалка ставете во средината на тавата. Со помош на рамната страна на лажицата, распоредете го тестото во палачинка со дебелина од 5-6 мм. Секоја палачинка пржете ја околу 2-3 минути од двете страни. Кога рабовите ќе почнат да стануваат златни, превртете ја палачинката со рамна шпатула. Добар апетит!