РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: ПЕЧЕН ОСЛИЌ ВО РЕРНА

Брз, едноставен рецепт за подготовка на ослиќ во рерна, идеален за бадниковата трпеза. Откако еднаш ќе го подготвите на овој начин, повеќе нема да барате подобар рецепт. 

Потребно:

  • 1 кг замрзната риба ослиќ
  • 3 лажици пченкарно брашно
  • 3 лажици бело брашно
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • Сол
  • Црн пипер
  • Лук во гранули (може да користите и свеж, ситно сечкан или пропасиран)

За маринада:

  • 1 лажица лук во гранули
  • 6 лажици маслиново масло
  • 1 лажица ситно сечкан свеж магдонос
  • 1 лажица вински оцет
  • Сол

Подготовка: Одмрзнете ја рибата, па исечете ја на прст дебели котлети. Краевите може да ги оставите и цели. Во чинија измешајте ги двата вида на брашно, ориганото, мелениот црвен пипер, солта, биберот и лукот во гранули. Секое парче валкајте го во подготвената мешавина и редете ги на тавче обложено со хартија за печење. Кога сте ги наредиле сите парчиња, одозгора секое накапете го со сончогледово масло и ставете да се пече на 190 степени, околу 15 минути, а потоа извадете го тавчето, свртете го секое парче убаво да порумени и од другата страна, и вратете во рерна на уште 15 минути. Додека ослиќот се пече, подгответе ја маринадата. Измешајте го лукот, маслиновото масло, магдоносот, винскиот оцет и солта. Испечената риба извадете ја во тенџере (кое има капак), наредете прв ред, па прелијте со маринада, потоа втор ред риба, па повторно маринада и поклопете. Оставете малку да отстои, рибата убаво да впие. Рибата ќе биде фантастично мека и сочна. Добар апетит!