Потребно:
- 5 тврдо варени јајца
- 2 домати
- 1 главица кромид
- 3 чешниња лук
- 1 парче ѓумбир со големина на палец
- Лута триена сол
- Лажичка куркума
- Лажичка ким
- Масло
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Во блендер ставете го исчистениот и исечкан кромид, лукот и доматите. Додадете го излупениот и изрендан ѓумбир. Иситнете 20-30 секунди додека не добиете густ сос. Оставете го на страна. Варените јајца излупете ги и пресечете ги на половина по должина. Загрејте го маслото во тава со дебели дно на средна топлина. Прво испржете ги сувите зачини во тавчето, додадете сол и бибер, а потоа ставете ги јајцата со пресечената страна надолу. Пржете две минути, па прелијте со сосот. Зголемете го огнот и оставете го да се крчка уште пет минути, внимателно мешајќи за сосот да влезе под јајцата, а потоа изладете две минути и послужете топло. Добар апетит!