Потребно:
- ¼ од парче бело месо
- 2 моркова
- 1 шака цветови карфиол
- 2 лажици ориз
- Свеж магоднос
Подготовка: Во малку вода се вари пилешкото месо исечено на коцки. Кога е на половина сварено, се додаваат морковите исечкани на тенки кругови и по желба малку свеж магдонос. 10 минути пред да биде готово се додаваат оризот и карфиолот. Се вари додека сите состојки убаво не омекнат. За време на варењето се додава вода во мали количини. Кога состојките ќе се оладат малку, се блендираат, сечкаат или гмечат во зависност од потребата и возраста на детето. Може месото да се исечка, а зеленчукот да се изблендира или обратно, но секогаш користете ја течноста од варењето, ако ви останала.